Det där med träning…..

IMG_5500IMG_4286

Det var inte längesen jag såg sådär gosig och mullig ut som på bilden till vänster, bilden är tagen för 1 år och 5 månader sen. Alltså, jag har alltid blivit sådär “semesterfet” på somrarna, unnat mig grillat kött, feta såser och massa vin fler veckor i sträck. Och endel kanske kan äta så, men jag är ingen sån människa. Jag känner direkt på kroppen efter 10 dagar när jag fuskat med maten, skittrist, men så är det. Jag har inga sådana där härliga gener som hjälper mig gratis, jag blir inte smal av att låta bli godis 1 månad och gå på promenader. Jag får kämpa och träna arselet av mig. Och jag har hittat vad som funkar för mig, jag älskar att träna styrketräning. Jag är en ganska rastlös person och tycker att löpning blir rätt tråkigt i längden, visst kan det vara skönt ibland, men inte som träning varje dag, varje vecka. Jag måste ha omväxling och det ger gymmet mig, hur mycket som helst. Jag kan variera mina övningar ofta om jag vill, både i tyngd, repetitioner och i olika vinklar eller helt enkelt pröva en helt ny. Jag tränar på lunchen, det är då jag har tid. Vissa tränar på mornar, en del eftermiddagar. Men antingen har jag grabbarna och då vill jag bara hem till dom efter jobbet, eller så kommer Pär och jag har jobbat en lång dag och orkar helt enkelt inte när klockan är 17 eller 18. På lunchen har jag energi och älskar att få gå iväg från jobbet en stund och köra skiten ur mig. Ni kanske undrar hur jag gör med maten? Jo, jag gör en riktigt matig smothie på morgonen som innehåller alltifrån bladspenat, proteinpulver, solroskärnor, avokado, frysta hallon och chiafrön, låter kanske äckligt, men den är rätt god. Sen äter jag både frukost och mellanmål innan lunchträningen, annars skulle jag aldrig orka.

Det bästa med styrketräning är ju att det inte gör oss tjejer biffiga och okvinnliga, det ska till måååånga timmar i gymmet innan vi ser ut som dom där fitness brudarna som liknar karlar i kroppen, jag lovar. Däremot så är det en grym fettförbränning med styrketräning och vi blir fasta och snygga. Rumpan är det som varit svårast att träna upp tycker jag. Benen och rumpan är ju vår största muskel, därför får vi värst träningsvärk där. Men det är också orsaken till att det tar längst tid att träna upp, nu efter ca 1,5 år ser jag äntligen resultatet jag vill ha. Man får inte ge upp.

IMG_0279

 

Mina allra bästa träningstips:

-Fokusera på den muskel som du tränar, alltså tänk på just den muskeln. Då är det lättare att känn kontakt och att undvika att träna fel muskel för just den övningen och därmed undvika felbelastning. Se till att den blir riktigt riktigt uttröttad. Och kör gärna nån repetition igen ändå. För när den är helt “död” så vill den bygga upp sig igen och blir då större. Och undertiden den blir större så vill den ha energi i form av bra mat och fett. Alltså blir det bra fettförbränning på kroppen (enkelt förklarat)

-Innan du lassar på riktigt tungt så se till att tekniken sitter med lättare vikter. Ibland får man tom bättre kontakt med muskeln med lättare vikter.

-Dropset och Superset. Eftersom jag lunchtränar så har jag max 45 min på mig på gymet och då måste jag maxa min tid, därför är både DS och SS toppen för mig. Det går fort och muskeln blir riktigt trött.

-Hitta din grej och utgå från dig själv. Vill du springa riktigt fort eller 1 mil på under 55 min, ut och spring. Vill du bli stark och bygga muskler, gå till gymmet. Men kom på vad DU vill, då är det lättare att hitta inspiration och att inte bara börja träna, utan också fortsätta träna.

-Se det som DIN tid. Jag älskar att plugga in min musik i öronen och bara fokusera på mig själv. Det är nog den enda tiden jag har som bara är min. Jag är ju aldrig själv annars, varken på jobbet eller hemma. Och jag tror många har det så. Därför har min träning blivit helig för mig, och jag har märkt att sen jag började träna själv har jag fått mycket bättre resultat.

 

När jag började lägga ut lite bilder på instagram om min träning så började jag få mail från tjejer som kände igen sig. Mammor över 30 precis som jag, fått barn och som tänkte “kan hon så kan jag” Jag är inte supersmala tjejen som får synliga muskler av att träna styrketräning 2 ggr i veckan. Jag har slitit för dessa muskler och jag vet vad som krävs. Därför tror jag också att jag inspirerar lite extra. Jag har ingen PT-utbildning, men vet du, jag har ingen utbildning inom visual merchandiser heller, och ändå har jag jobbat som det i över 13 år och även som lärare i butikskommunikation. Ibland handlar det inte om den bästa eller längsta utbildningen. Utan helt enkelt om att ha förmågan att kunna inspirera och att visa andra att det faktiskt går om man vill. Sen har jag alltid haft förmågan att bli väldigt duktig och påläst på sånt som verkligen intresserar mig, en typisk ADHD-gen som jag älskar, hahaha. Mina pass är inte krångliga eller svåra. Jobbiga, absolut, men inga konstiga övningar. Så nu har jag skaffat mig en F-skattesedel och tar betalt för färdiga pass utifrån vad var och en vill fokusera på. Maila mig om du är intresserad: marit.orrebo@hotmail.com

IMG_8020

Ibland är det inte alls kul att gå till gymmet, men ofta längtar jag efter det. Och det är jag så jävla glad för, jag märker vad träningen gör för mig. Både kroppsligt och psykiskt, jag måste bara ha det. Och jag får en enorm kick av att känna att jag kan lyfta tyngre och tyngre. Så hitta din grej och kör, vänta inte. Vill man så kan man.

IMG_3915

Kram /Marit

7 Kommentarer

 • Ett bra inlägg Marit. Har slarvat lite med gympassen ? Kommer inte iväg på morgonen så på torsdag blir det lunch träning.
  Roligt att du har börjat blogga igen

 • Hej
  Ett bra inlägg ?.
  Jag är stor. Kan bara titta på en bit choklad så går jag upp i vikt!!!
  Det sjuka är att jag är mycket vältränad…det syns inte för jag har så mycket fett som täcker dem ?????
  Jag har svårt att vara duktig på både träning och mat… Tränar mycket nu men har svårt att vara strikt med min mat. Tacksam för tips eller förslag om du vill
  Hälsningar o kram från Lina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *